2016. július 31. vasárnap - Oszkár. Holnapi névnap: Boglárka
2012. január 9.
Dragos Erzsébet írása

Munkaerőhiány lépett fel

  • Tetszik:

Az egyetemi felvételt koordináló központ szokásához híven, már decemberben közre adta a svéd statisztikai hivatallal közösen készített aktuális elemzésének eredményeit arra vonatkozóan, hogy a svéd gazdaság- és az azt követő álláspiac várható mozgása tükrében, mely munkaterületek, foglalkozások prognózisa alakul előnyösen, illetve kedvezőtlenül az idén, s a következők két-három évben.

Amint azt Anders Borg pénzügyminiszter tavaly januárban jelezte: Svédország apró, de biztos léptekkel, az elsők között jött ki a globális pénzügyi válság alagútjából. A munkapiacot koordináló és munkaközvetítő hivatal (AF) féléves értékelése is ezt igazolta, s szinte valamennyi foglalkozási ágazatban keresletnövekedést prognosztizált a második félévre is, az ország egész területén. A kínált állások száma állandó jelleggel 39-40.000 között mozgott egész évben. Nincs ez másként most sem.

A statisztikai hivatal (SCB) munkapiaci barométere decemberben azt mutatta, hogy a munkaadók jóval nagyobb mértékben jeleztek munkaerőhiányt, mint 2011-ben. A svéd munkapiacon számon tartott 72 foglalkozási ág közül 15 területen ma nem kielégítő a képzett munkakeresők száma, s 51 munkakörben hiány van szakmai tapasztalattal bíró jelentkezőkből.

ArbetsFörmedlingen. A munkaközvetítlő hálózat emblémája és egyik irodája


A legnagyobb számban s a legbiztosabb sikerrel – nem meglepő módon – az IT- és komputer-bázisú területeken számíthatnak lehetőségekre a munkakeresők. Legkevésbé pedig, az adminisztratív állásokra várók bizakodhatnak.

A közgazdasági diploma biztos kártya továbbra is. Noha, mivel sokan gondolták így az utóbbi években, egyelőre kielégítő a pályára lépők száma. A szociális, a természettudományos s a művészi szakokon végzők viszont nem számíthatnak könnyű elhelyezkedésre.

Érdemes lesz bizonyos társadalomtudományi területekre odafigyelni: valószínű, hogy néhány év elteltével több ápolóra, orvosra, gyógytornászra, pszichológusra, építészere, viselkedés- és társadalmi mozgásokkal foglalkozó szakemberre lesz igény. Ha közelebbről is megnézzük mindezt, úgy fest, hogy az egészségügyben biztos állás várja a frissen végzett ápolókat, mégpedig leginkább az aneszteziológia-, az intenzív ápolás-, a műtőasszisztens szakmákban. S a szakorvosoknak, fogorvosoknak, gyógyszerészek sem kell majd aggódniuk.

Hasonlóan ígéretesek a kilátások a különböző technikai-műszaki pályákat megcélzók számára is. Akik most választanak maguknak képzési formát, okosan teszik, ha számítástechnikai, IT vagy más műszaki-, mérnöki végzettséget nyújtó szakra iratkoznak be. Kapkodni fognak értük! A számítástechnika, a elektronika és az automatizációs rendszerekre szakosodott mérnöki, valamint az építész- és épületgépész diplomát szerzők számíthatnak biztos állásra. A rendszerszervezői- és a különféle programozó- szakokat választók is nagyon jó lóra tesznek! Akik pedig információs-kommunikációs területre készülnek, szak- és mindenféle más tanárok szeretnének lenni, egészen biztosan álláshoz jutnak majd friss diplomával a zsebükben.


Akik viszont valamely humán szakos képzésre jelentkeznének, jól teszik, ha átgondolják terveiket, ugyanis világosan látszik már ma, hogy az elkövetkező években nem lesz nagyobb kereslet szociológusokra, könyvtárosokra, teológusokra és vallástan-tanárokra, képzőművészet-oktatókra. Viszont érdemes a szabadidő-, óvodai pedagógusi képzéseket megcélozni!

Ezzel szemben az egészségmegőrzés, a betegápolás, a gondozás és az oktatás (alapfokú, szakmai középfokú, felsőfokú, valamint a felnőttképzés) is több tízezres munkaerőigénnyel számol, miután a társadalom részint elöregszik, másrészt egyre többen születnek – valamint egyre nagyobb számban kívánják magukat tovább/átképezni is. Akik e területek valamelyikét célozzák meg, s akár középszinten vagy egyetemen, főiskolán képezik magukat – rövid időn belül munkához jutnak.

Jó munkalehetőségek várják majd azokat, akik valamely építőipari mesterségre adják a fejüket esetleg az autó- és gépgyártás,vagy valamely fém- vagy famegmunkáló szakma vonzza őket. A szállítás (legyen az áru vagy turisztikai vonatkozású) és logisztika (raktáraktól a hotelekig) területén is biztatóak a kilátások.

Az utóbbi években a turisztikában megfigyelhető ütemes növekedés minden bizonnyal folytatódik – így az ehhez kapcsolódó szerviz jellegű foglalkozások (az éttermek, a szállodák, a közlekedés, a kulturális intézmények s más attrakciók adta munkák) irányában is érdemes gondolkodni a ma pályát választóknak vagy -módosítóknak.

A jelentést összeállító szakemberek a társadalom várható igényei mellett, a háború után született 'nagy generáció' (40-talisterna) nyugdíjba vonulásának folyamatát is figyelembe vették.


 

HÁTTÉR


  • Svédország lakóinak száma 9,4 millió.

  • Az éves GDP 37 526 dollár/fő.

  • A 15-74 éves korosztályában (a lakosság 70,8 %-át, több, mint 5 millió embert jelent) 4 606 000 személy dolgozik. Ez 105 000 fővel több, mint tavaly ilyenkor.

  • Összességében 40 000-rel kevesebb munkanélküli van ma: 395 000 fő – a munkaképes lakosság 7,9 %-a – s ezek 34 %-a több, mint 6 hónapja munkanélküli. A fiatalok (15-24 év) között a munkanélküliség 25,9 %.

  • 2010. májusával összevetve, a ledolgozott össz-munkaidő 3,6%-kal növekedett.

>
 


Info magyar munkakeresők számára: Svédkalauz

Forrás: SCB

Vissza a lap tetejére
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
További cikkeink
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
További cikkeink